Collecte 20 en 27 september

Lesbos Noodhulp: acute medische zorg voor vluchtelingen

“De hel is alleen maar groter geworden…”

Sinds een enorme brand op 9 september 2020 het vluchtelingenkamp Moria bijna totaal verwoestte, slapen zo’n 13.000 mensen – vluchtelingen – noodgedwongen op straat. Ze hebben helemaal niets meer.

“Het is verschrikkelijk. Afschuwelijk.”. En daarna is het even stil aan de telefoon. Johanna van der Meer van Stichting Bootvluchteling heeft zelf bijna geen woorden voor wat er gebeurd is op Lesbos. Vrijwel heel kamp Moria is afgebrand en vluchtelingen zijn het hele eiland over gevlucht. Over doden en gewonden is nog niets bekend.

EO Metterdaad bezocht het kamp vorig jaar voor unieke televisieopnames en met de campagne die volgde, zijn veel activiteiten op Lesbos gefinancierd. Johanna: “We hebben het niet officieel bevestigd gekregen, maar de kans is 99% dat er niets over is van de kliniek, de school en het community-centrum”.

De grootste zorg van Stichting Bootvluchteling is hoe het met de vluchtelingen gaat. Die hebben buiten het kamp helemaal niets. Ze kunnen ook het eiland niet af. “Er is nu dringend behoefte aan medische zorg en noodhulpgoederen, zoals dekens, luiers en babyvoeding.”

Stichting Bootvluchteling heeft op dit moment veel medische vrijwilligers op het eiland en verleent nu acute medische zorg onder de rondzwervende vluchtelingen. De stichting onderzoekt onder andere samen met Artsen zonder Grenzen of er een noodhospitaal gemaakt kan worden.

EO Metterdaad werkt ook samen met Christian Refugee Relief. Zij verlenen noodhulp in de vorm van hygiënische artikelen (luiers, maandverband) en voeding voor specifieke groepen zoals baby’s.

Maak uw gift over op rekeningnummer  NL30 INGB 0000 963951 t.n.v.  Diakonie Chr Ger Kerk o.v.v. Kamp Moria of op NL88INGB0000300300 t.n.v. Metterdaad o.v.v. Kamp Moria

27-09-2020

04-10-2020